Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=dahB2mZCOTs

Over

Ik geloof in zelfleiderschap en neem graag bewust verantwoordelijkheid om een authentiek bijdrage te leveren. De kracht, wat mij betreft, zit in echt durven zijn, kwetsbaar, flexibel, veerkrachtig en dingen met een open hart, mind en een vleugje humor te betreden.

Leila Prnjavorac

Ik ben Leila Prnjavorac. Wanneer ik mijn naam met trots uitspreek krijg ik vaak verwarde blikken. Geboren in Bosnië-Herzegovina, getogen in Den Haag. Gevlucht, genaturaliseerd en zoveel te boven gekomen; al deze elementen maken mij de persoon die ik nu ben.

Een krachtige en positieve vrouw die nooit op de eerste indruk, maar op haar intuïtie afgaat. Iemand die met beide benen op de grond staat en er diep in gelooft dat liefde, zelfleiderschap, gelijkwaardigheid, vrijheid, diversiteit en respect de enige route is naar verbinding. Daarom geloof ik erin dat:

“What you see, is never what you get”
– Leila Prnjavorac

Mijn verhaal zit boordevol situaties die mijn leven in 24 uur compleet veranderden. Maar ondanks en dankzij alles, is mijn leven een aaneenschakeling van liefdevolle verbindingen. Zo werd ik in 2004 uit de schoolbanken van Roc Mondriaan geplukt voor een interview met Jickey van FunX. Voordat ik het wist, schoof ik live aan in de studio en een half jaar later werd me een baan aangeboden als verslaggever. Na drie maanden ging ik aan de slag als presentator van Welkom bij Jezelf en FunX Talk. Toen Tanja Jadnanansing als persvoorlichter werd aangesteld bij de radiozender, vroeg ze mij om een interview te geven aan Elsevier omdat ik mensen met mijn uitzendingen inspireerde.

Niet lang daarna had ze een andere opdracht voor me: ik mocht een talkshow presenteren bij het Black Magic Women festival voor 300 man publiek. Een dag later werd ik in de Spits gerecenseerd als de Oprah Winfrey van Nederland. Mijn tweede opdracht – ook door Tanja geregeld –  was als vaste presentator van Sander Dekker, toenmalig wethouder Jeugd bij de gemeente Den Haag en tegenwoordig minister voor Rechtsbescherming. Dit was het begin van mijn carrière als presentator. Ondertussen rondde ik mijn communicatiestudies succesvol af aan het ROC Mondriaan (2004) en de Hogeschool INHOLLAND (2008) met een 9 voor mijn afstudeeropdracht. Daarnaast heb ik het voorrecht de universiteit van het leven te hebben gevolgd.

Inmiddels ben ik al ruim 16 jaar als all-round presentator aan de slag en interview ik boeiende, interessante en gedreven mensen op diverse podia door het land. Daarnaast werk ik al 15 jaar met jongeren binnen diverse Peer to Peer projecten die ik coördineer voor verschillende gemeentes en organisaties. Hierdoor sta ik regelmatig voor de klas (van praktijkonderwijs tot en met universiteiten) en geef ik gastcolleges over vrijheid en gelijkwaardigheid, om jongeren te empoweren en te inspireren het beste uit zichzelf te (willen) halen.

Naast anderen het hemd van het lijf vragen, word ik ook regelmatig uitgenodigd mijn verhaal te delen als spreker of storyteller. Van o.a. De Wereld Draait Door, NRC, Linda Magazine tot Bevrijdingsfestival. In 2017 werd ik gekozen tot Hagenaar van het Jaar en dit jaar vervul ik vol liefde de rol van Haags Vrijheidsambassadeur in het kader van 75 jaar Vrijheid. Van vluchteling tot Vrijheidsambassadeur; het leven zit vol verrassende wendingen en onbegrensde mogelijkheden!

Mijn levensverhaal zit vol voorbeeld van situaties en gebeurtenissen die ons allen kunnen treffen en ons leven binnen 24 uur compleet kunnen laten veranderen. Dit merken we nu ook tijdens deze Corona pandemie. De reis die ik afgelegd heb, heeft mij geleerd dat het leven stoelt op 4 belangrijke pilaren:

Gezondheid

Mijn moeder zei altijd: als je gezond bent, kun je al het andere creëren.

Koester je gezondheid, lach veel, rouw en vergeef, zo wordt het leven stukken lichter en dragelijker.

Vrede

Vrede in jezelf vinden zodat je krachtig genoeg bent om in vrijheid met anderen te kunnen en te willen leven.

I have decided to stick with love. Hate is too great of a burden to bear
– Martin Luther King

Liefde

Liefde voor jezelf, voor je medemens en je werk. Onze kern is liefde en ik geloof dat liefde en vrede twee begrippen zijn die groter worden wanneer je ze deelt. Delen is vermenigvuldigen!

Tijd

Tijd is relatief, maar ook heel kostbaar. Ik investeer het graag in mensen, werk en onderwerpen. Met als doel een positieve, gelijkwaardige en wederkerige uitwisseling.

Ik heb Leila leren kennen tijdens het project 75 jaar Vrijheid Den Haag. Als een bevlogen en altijd enthousiasmerend vrijheidsambassadeur, maar vooral ook als bijzonder en inspirerend mens. Vanuit haar eigen ervaringen weet Leila als geen ander het gesprek te voeren waarbij verschillende doelgroepen elkaar weten te vinden. Professionele, persoonlijke en warme presentaties met inhoudelijke gesprekken zijn kenmerkend. En het is natuurlijk prettig samenwerken met iemand die meedenkt en meebeweegt in het proces.

Laurens RoesProgrammamanager Citybranding 75 jaar Vrijheid Den Haag 2020

Als Leila binnenkomt gaat het licht aan. Sprankelend, verbindend en vol aanstekelijke positiviteit!

Kirsten van den HulTweede Kamerlid

Leila is een ‘one of a kind’ ondernemer, initiator, vrouw en moeder van twee prachtige kinderen. Haar inzichten, actieve houding en betrokkenheid maken haar tot iemand met wie je ten alle tijde kan sparren, ontdekken, ontwikkelen, uitwerken en realiseren. Ze zit vol inspirerende verhalen, heeft een anticiperend vermogen en een mooie podium uitstraling!

Lavinia Meijer

Toen ik in mijn werk Leila Prnjavorac voor het eerst ontmoette, herkende ik in haar direct een belangrijk talent. Ze is welbespraakt, geïnteresseerd, intelligent en zeer gedreven. Ze kan heel goed luisteren naar de verhalen van anderen maar is zélf ook een vat vol verhalen. Een bijzondere aanwinst voor op het podium, of achter de microfoon.

Jellie BrouwerPresentator Kunststof NPO Radio 1

Wat een vreugde om met Leila te werken! Ieder overleg voelt als een kadootje, want vanuit haar enorme betrokkenheid praat Leila veel en zegt ze zinnige dingen, maar ze luistert oók heel aandachtig. Dit maakt haar een sterke adviseur. Ze legt relevante verbanden tussen de maatschappij vandaag de dag, het verleden en de toekomst. Ze is erin geslaagd haar persoonlijke ervaringen ten positieve te gebruiken. Inspirerend! Haar sprankelende karakter en warme, open houding maken dat ik altijd uit kijk naar een volgende ontmoeting.

Inge BrouwerDirecteur Stichting De Muren hebben Oren

"Ze kan regenboogachtig van vertellen hoe je een worteltaart maakt naar een antropologische reis naar een dorp in Zuid-Afrika stappen om vervolgens in een draaikolk van diepzinnigheid te vallen over de huidige digitale technologie en weer op de tak van een speelse eik te belanden over de billen van de buurvrouw. Niet voor niets is de verhalenverteller van duizend-en-één-nacht een vrouw." en zo is Leila, een duizendpoot. PS dit is een gedicht uit mijn derde bundel '26 woorden voor schoonheid'.

Nafiss NiaDichter / Directeur Stichting Granate Festival

Leila is een geboren verhalenverteller en daarmee weet zij een groep individuen te om te vormen tot een warm gezelschap. Zij stelt zichzelf kwetsbaar en open op, waardoor zij bij de ander binnenkomt. Bovendien is zij zeer kundig en professioneel in wat zij doet en gewoon een prettig mens. Een echte Shaper!

Partner MDI Consultants en Oprichter School of Shapers

Door de jaren heen heb ik Leila op verschillende manieren leren kennen: als presentator, als juryvoorzitter, als trainer - en dat was een groot genoegen. Leila brengt als presentator helderheid en charme in het programma. Haar voorbereiding en uitvoering zijn zeer professioneel. Aan het toeval worden alleen die elementen overgelaten die sfeerverhogend werken! Als juryvoorzitter brengt ze ideeën in en stimuleert ze de juiste beweging. Het Mensa Fonds heeft een hogere vlucht kunnen maken dankzij de inzet van Leila. En dan Leila de trainer. De evaluatie van deelnemers bevat steeds opvallend hoge cijfers. Ik denk dat dit vooral komt door de waarderende stijl van Leila die het beste uit mensen haalt. De deelnemers voelen zich gezien en gehoord en in staat om een volgende stap te zetten. Het leereffect vanuit een positieve ervaring is groot. Ook persoonlijk ben ik heel blij dat Leila in mijn leven is gekomen. In warmte en vertrouwen hebben we veel kunnen uitwisselen en elkaar versterkt in allerlei situaties. Leila is iemand die het verschil maakt, die het verschil nadrukkelijk ook wil maken voor individuen en voor onze maatschappij. Dank daarvoor!

Grethe van GeffenVoorzitter Stichting Mensa Fonds

Mijn persoonlijke verhaal laat het belang van nuance zien en maakt vele tinten grijs voelbaar en zichtbaar. Waarbij vertrouwen, hoop en het gunnen een belangrijke rol spelen. Mijn verhaal gaat terug naar Doboj – in het voormalig Joegoslavië – waar ik opgroeide in een liefdevol, zorgeloos gezin… Mijn toekomst zag er rooskleurig uit totdat de oorlog uitbrak in 1992. Toen onze stad in handen viel van het Servische leger, werden wij teruggeworpen naar de basis en overgeleverd aan de goedheid van de ander. In mijn verhaal neem ik je mee terug naar die tijd en maak ik inzichtelijk hoe het is om in een oorlog te leven. 

Na anderhalf jaar oorlog werd onze stad gezuiverd en ook wij sloegen op de vlucht. Ons eerste station werd Belgrado, waar we moesten onderduiken. Op de vlucht ontmoetten we een dame en haar zoon die naar hetzelfde eerste onderduikadres gingen als wij; zij werd opgehaald door haar schoonzus uit Nederland. Ze herkende mijn vader en beloofde hem papieren te sturen voor een visum. Ze hield woord en na vier maanden onderduiken bij Servische vrienden in Belgrado kregen wij een visum om naar Nederland te kunnen vluchten.

In Nederland heb ik een prachtig leven kunnen opbouwen en mag ik dit werk waar ik zo van hou uitoefenen. Ik woon in de stad van vrede en recht en heb hier mijn leven full circle zien worden. Doordat de misdadigers van mijn oorlog mij achterna reisden en ik ze in het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld heb zien worden. In 2017 – toen Mladic vervolgd werd – kwam ik erachter dat ik voor een volgende uitdaging gesteld werd. Ik ontdekte dat ik kanker had. Ik koos er bewust voor het niet te zien als een strijd, want oorlog voeren doe ik met niets meer.

Deze ziekte bleek veroorzaakt door de vele straling waaraan ik in mijn jeugd ben blootgesteld. Afkomstig uit granaten en andere wapens die toen gebruikt zijn. Het tribunaal berechtte de misdadigers en ik ging het helingsproces in. Inmiddels kankervrij en benoemd tot Vrijheidsambassadeur. Ik leef nu in vrijheid met mijn twee kinderen, terwijl de misdadigers van mijn oorlog hun straf uitzitten in de gevangenis 20 minuten van mijn huis vandaan. Mijn leven laat zien dat het positieve uiteindelijk overwint. Niemand komt ongeschonden het leven door, maar ik kies er bewust voor te leven vanuit mogelijkheden en overvloed. En gun dit ieder ander.

Ik heb het overleefd, omdat onder anderen onze Servische vrienden met hun hart bleven redeneren en ons niet wilden zien als de ander of de zondebok. Met een goede daad van een mens kun je het vertrouwen in de mensheid helpen behouden. Middels mijn werk creëren we samen het podium van de ontmoeting. En daar komt altijd iets moois uit voort. Daar ben ik van overtuigd. Check het Algemeen Dagblad, waarin mijn levensverhaal wordt vergeleken met een bloedstollende roman.

Mijn dankbaarheid is groot naar mijn ‘ontdekkers’, mijn mentoren die ik inmiddels ook vrienden mag noemen. Jullie steun en vertrouwen stimuleert mij de beste versie van mijzelf te worden. Een aantal noem ik hier graag bij naam; Tanja Jadnanansing, Lavinia Meijer, Kirsten van de Hul, Ingrid de Beer, Jan Peter Balkenende en Jellie Brouwer; jullie zijn allemaal unieke en inspirerende voorbeelden die mij vandaag de dag nog steeds inspireren. Dank dat ik van jullie mag leren.

Van een afstand bewonder en leer ik veel van Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek, Linda de Mol, Lara Rense en Oprah Winfrey.

‘Hoe belangrijk onze carrière ook is, zij is het niet die naast ons komt staan als het erop aan komt, maar zij die wij met ons gehele hart onvoorwaardelijk lief hebben.’

Al deze rollen hierboven beschreven begin en eindig ik als Leila. De belangrijkste en mooiste rol die mij gegund is, is mama zijn van India (11 jaar) en Rumi (3 jaar). Mijn twee hartenkamers die ik mag begeleiden op dit avontuur wat wij het leven noemen. Wat ik ook doe en bijdraag vanuit het hart, zij twee zijn de twee die mijn leven vervullen met liefde, vreugde en nederigheid.

In mijn kindertijd zeiden onze ouders vaak tegen mijn broertje en mij ‘wees lief voor elkaar, wat er ook in de wereld gebeurd, je zult altijd elkaar hebben om op terug te vallen’. Wat hebben zij gelijk gehad. Mijn broer Adi is een belangrijke rots in mijn leven. Waar ik ophou gaat hij verder, door dik en dun altijd vol optimisme, met een dikke traan en een extra big smile trotseren wij het leven, samen. Ik gun een ieder een leven vol liefde van dierbaren!

Laten we samenwerken.

Alleen ga je snel, samen kom je verder!

Contact Leila